Den 26 april 1986 exploderade en reaktor i kärnkraftverket Tjernobyl under ett säkerhetstest och stora radioaktiva moln började spridas över delar av Europa. Boende i Tjernobylområdet blev beordrade om en tillfällig evakuering. De fick därför bara ta med sig det allra viktigaste; lite mat, lite kläder och viktiga dokument. De fick dock aldrig någonsin flytta tillbaka. Nu har 32 år gått sedan olyckan och naturen har haft sin gång då allt stått orört sedan dess. Det finns mycket att säga och skriva om hela historien. Jag har läst på mycket och sett flera dokumentärer så gör gärna det om ni intresserade och vill veta mer.
När vi hade bokat vår resa till Ukraina bestämde vi oss snart för att vi ville passa på att besöka Tjernobyl under resan. Sagt och gjort. För en tusenlapp per person fick vi en heldagstur, allt inklusive, till Exclusion Zone. Det blev en extremt intressant och lärorik dag om den kärnkraftsolycka som inträffade i Tjernobyl 1986 och dess konsekvenser.
Från Kiev till Tjernobylzonen tog det ca 2 timmar med en minibuss. Tillsammans med guide, chaufför och 15 andra resenärer begav vi oss mot Tjernobyl klockan 8 på morgonen. Vi var 3 kvinnor och 14 män bland resenärerna och majoriteten på utflykten var ensamresenärer. Vid den första kontrollstationen fick vi gå ur bilen och sedan passera gränsen till fots med passkontroll.
Efter en promenad i området med övergivna butiker, ”Folkets hus” och bostadshus hoppade vi in i bussen och åkte mot nästa stopp som var Duga. Duga betyder båge på svenska och var ett sovjetiskt OTH-försvarssystem som sände ut den ökända ”Ryska hackspetten”, en signal som kunde höras på kortvågsradioband runt om världen mellan juli 1976 och december 1989. En gigantisk anläggning som gjorde det omöjligt att ens få med hela på ett vidvinkelfoto.
Sedan gick vi in i det stora komplexet där de som var anställda på Duga arbetade.
Efter Duga var det dags för ett av de starkaste besöken på resan, nämligen en övergiven förskola. Många tror tydligen att det varit ett barnhem men sängarna fanns för att barnen skulle sova en timme per dag.
Innan lunch åkte vi så nära vi kunde komma Reaktor 4 där explosionen skedde. Det är idag inkapslat och man ser inga spår av olyckan.
Sedan var det dags för lunch. Men innan vi kunde gå in till kantinen fick vi passera en strålningskontroll. Vi fick grönt ljus så vi tvättade bara händerna och gick sedan för att få vår lunch. ”They don’t know English but they know the word vegetarian” sa vår guide, så jag och min man sa helt enkelt ”vegetarian” och fick det på bilden nedan. Min man tog även soppa, men det hoppade jag över. Restaurangen liknande en typisk skolmatsal.
I området finns många hemlösa hundar som är hur söta och vänliga som helst. Just utanför restaurangen fick man inte mata dem, men vår chaufför hade med sig hundmat från Kiev som han gav till de hundar vi mötte vid första stoppet.
Efter lunchen begav vi oss till spökstaden Pripjat där inte mindre än 50 000 människor evakuerades. Läs om det i DEL 2.
Allt från Ukraina:
Guldkupoler & Tjernobylmuseet
En stark resa – Tjernobyl del 1
Spökstaden Pripjat – Tjernobyl del 2
St Volodymyr, Golden Gate och Petjerskaklostret